vineri, 10 iulie 2009

Intr-o adevărată cădere

In seara asta vreau sa scriu.

Simt ca vara asta e pierduta. Este si a fost pierduta inca dinainte de a incepe.
Vreau sa plec, sa ma car de aici cat mai repede posibil. E distrus orasul asta.
Nu stiu cum rezistaţi.
Oamenii - suflete mici inconjurate complet de un strat gros de batranete prematura- rezista voiniceşte in faţa plictiselii, a caldurii si mai ales a prostiei.
Da, dragilor, ne confruntam din ce in ce mai des cu problema prostiei. Si mai grav de atat, ne complacem in aceasta situatie.
Şi ar mai fi o chestie şi mai greu de suportat: nesimţirea. Asta e cea mai teribila chestie. Nu mă inspăimântă, mă scârbeşte. Astăzi mergeam ca tot omul pe drumul meu de ţară, abia pietruit. Văd venind din faţă un nene într-un Cielo. Nimic special. Era un românaş convins, cocalar cu ochelari de soare cu lentile lucioase. Conducea ca la raliu, evident. După câteva secunde, vad cum din maşină plonjează un frumos, verde, binecunoscut ambalaj de seminţe Nutline. Păi bine, frumosule, da' ce mama naibii facem noi aici? Cocalar, cocalar, dar totul are o limita. Nesimţirea ta, nu. Şi nu e singurul. Îmi pare rău, dar trebuie sa generalizez: aşa-s românii. Majoritatea. Păcat. Poate ca ţara asta ar scoate-o totuşi la capăt dacă oamenii ar face ceva.

E greu. Fugiţi cât puteţi. În curând veţi fi legaţi fedeleş de o slujbă prost plătită, de o nevastă, soţ care ameninţă tot mai des sa vă părasească, de o familie ce trăieşte in sărăcie; pe scurt: de o viaţă de rahat. Veţi bea 4-5 cafele pe zi, veţi fuma 2 pachete de ţigări, iar la 30 de ani vă veţi simţi mumificat. Pentru că asta e. Şi daca asta e, inseamnă ca nu mai este nimic de facut. Fals. Sunt multe de facut. Dar cine sa le faca? Cand barurile, cârciumele-s pline, cine sa mai munceasca?
Oamenii adevaraţi au plecat. Muncesc pe alte meleaguri. Au rămas hoţii şi cei furaţi. Tu din ce categorie faci parte?

P.S. Am folosit in mare parte diacritice pentru a ma simţi mai...româncă.

3 comentarii:

  1. tin sa te contrazic , poate am citit eu mai mult pe diagonala , insa nu cred ca solutia e sa plecam , sa fugim . Ar fi ceva daca tinerii romani ai anului 2009 ar reusi sa schimbe mentalitatea asta , care ne domina de doua decenii . Nu sa fuga ! Cel putin asta e parerea mea . Mai degraba as prefera sa fuga tiganii , ungurii ... si DA , sunt rasist ! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. simtul responsabilitatii lipseste la multi dintre noi !

    RăspundețiȘtergere
  3. in ceea ce priveste rasismul..sunt de acord robert...shi u..da ai dreptate...in America..99% din populatie este analfbeta...dar 1% sunt destul de destepti sa ai mentina pe restul...in scimb..in Romania..99% di populatie este indoctrinata de......prostie:)...shi asta nu poate schimba 1 %...asta e viata la noi...in legatura cu fuga..sau ramsul...poate sunt prea optimist..dar cred k se poate schimba multe:)

    RăspundețiȘtergere